Nov 24, 2012

Caramel My Life ^,^


Lalala~~~ I made this today! Neomu massita! ^^ Cuba la buat sendiri, senang je! ^^


Bahan-bahan:

Caramel:
5 sudu besar gula halus
2 sudu besar air

Puding:
3 biji telur
2 biji kuning telur
5 sudu besar gula halus
1 tin (400 ml) susu sejat
2 sudu kecil esen vanila


Cara membuatnya:

Caramel

1. Cairkan gula dengan 1 sudu besar air dalam kuali. Kacau sampai gula sedikit perang. Tambah lagi 1 sudu besar air dan kacau samapi perang. Awas jangan sampai hangus!

2. Tuang caramel dalam loyang acuan dengan segera. Caramel akan mengeras. Ketepikan loyang.

Puding:

1. Kacau semua telur dengan perlahan dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan jangan sampai berbuih.

2. Panaskan susu sejat sehingga 60'c (suam). Jangan sampai mendidih! Kacau bersama esen vanila.

3. Tuang susu perlahan-lahan ke dalam campuran telur dan gula. Kacau sebati.

4. Tuang semua campuran ke dalam acuan berisi caramel tadi. Tutup acuan dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus selama 30 minit.

5. Lepas kukus, biarkan 5-10 minit kemudian baru buka aluminium foil. Simpan dalam peti sejuk.

Dah sejuk? Siap untuk dimakan! Hehehe... selamat mencuba! ^_^



1 comment:

hnahdy said...

kalau mak hana buat sedap..hehe

Related Posts with Thumbnails