Jul 6, 2011

Pilihan Lepas SPM

Matrik, foundation, diploma, sijil or SPA?

Firstly, let me share with you these words of wisdom:


Assalamualaikum rakan bloggers n silent readers (^^). Tadi aku chatting kat fesbuk ngan kawan2 aku satu rumah sewa masa study kat uitm. Banyak merapu jugak. Sebenarnya kawan aku Yun Yun ni share hadith. Best tau; especially kalau korang dah jarang sangat dengar usrah. Sape nak baca klik sini.

Ni la dak Izzati (yang besau)

Semalam adik aku Izzati tanya pendapat aku...cos ape nak amek lepas SPm? pastu aku pon citela sket...sebenarnya panjang sebab kalo aku mula bukak mulut nak b'cerita, mcm takder perenggan n fullstop. Ok jom dengar aku membebel lagi. Hihi.

Pada pendapat aku la, result Spm tak menjamin ape2...so nak t'lungkup pon takper --- ok ni macam tak membina. Maksud tak menjamin tu ialah kalau korang dapat stret A++ pon, lom tentu ko nanti perform time kat U then lom tentu pon dapat keje engineer or doctor... Contohnyer cam aku ni la...adeh...pedihnyer kenyataan ni. 


Nasihat akak (tibe2 guna akak plak sbb ni entry untuk adik2 kot), korang score dulu time spm sbb memang best gila la tengok muka mak abah gumbira tak t'hingga tengok kertas result korang -- mcm di syurga masa tu.hihi. so akak nak la korang alami apa yg penah akak alami dulu...cewah2...

Then, here it comes. Nak masuk matrik, foundation, diploma or SPA??? Masa ni la b'pusu2 offer letter sampai rumah...byk jugak kolej swasta yang tibe2 offer 'semua perbelanjaan ditanggung PTPTN'. Ramai jgk mak ayah yg salah fhm dgn frasa ni n ingtkan Ptptn tu tanggung anak diorang blaja, walhal sbnrnyer mana2 blaja pon ptptn bleh tanggung kalo korang mohon.

Let's cek tis out!

1. Matrikulasi
Akak dulu matrik londang melaka. Matrik biasanya tempoh singkat (setahun or 2 tahun) untuk korg yg nak cepat dapat degree. Tapi blaja memang kene struggle...nangis2 dulu akak blaja sbb t'lalu laju. Tapi kawan2 yg pickup cepat, steady jer...so korang nilai la diri korang sendiri; cepat pickup ke tak. 


Matrik kementerian ada opsyen dua tahun. Dulu time akak, yg masuk matrik dua tahun ni yg repeat jer. Ada 3 cos kat matrik kementerian, sains hayat (blaja biology xder fizik), sains fizik (blaja fizik xder bio) n akaun (ada akaun xder fizik n bio). Ape yg akak nak ckp, blaja sama cm time spm tapi lebih detail...n korang kadang2 korang akan rase nape masa spm dulu susah giler tapi kat matrik senang jer?? jwpnnya sbb korang blaja kali kedua. hihi. Tapi matrik kpm tak jamin kos ape akan korang amek masa degree nanti...ingat ni.

Ada lagi satu matrik iaitu kat UIA petaling jaya. Ni korang boleh mohon dalam UPU (lepas dpt result spm) cos ape yg korang minat. Tapi jangan pikir minat jer...pikir la yang senang korang nak keje nanti...contohnyer medic ke...dentist ke...farmasi ke...nurse ker...lawyer ker... Matrik kat Uia lebih terarah sbb korang dah tau korang nak amek kusus ape time degree nanti. Tapi susah jgk nak masuk cni...korang kene let go offer matrik kmentrian dlu baru nama korang naik kat matrik uia; itupun kalau korang terpilih.

2. Foundation
Ni maksudnyer persediaan...biasanya persediaan ni untuk pegi overseas...bagi yg banyak duit, bleh la pegi sendri tapi yg takder duit, berbekalkan kputusan spm yg cemerlang, korang usha2 la biasiswa JPA or MARA. 


Penaja akan tetapkan tempat foundation korang katner cthnyer kat uniten ker...uitm ker...unisel ker...tapi time foundation ni korang kene blaja betul2 n tanamkan azam nak g oversea sbb kalau korang fail, korang kene tendang n alamatnyer, kene la amek diploma.... Ada jugak foundation studies yg kolej swasta tawarkan tapi akak tak jelas plak cmner citernyer. Sorry...

3. Diploma
Diploma ni bezanya dari matrik, diploma 3 tahun blaja n diploma boleh pakai kat mana2. Tapi sijil matrik tak laku...korang takleh g mintak keje dengan ckp 'saya ada sijil matrik je tuan'. memang majikan tak layan. Tapi kalau korang ada diploma, mana2 tempat bleh pegi melainkan majikan tu nak yg ada degree or master kalau korang mintak memang la tak dapat. hihi.


Diploma ni tengok U mana korang amek...pon bleh mohon melalui UPU. Korang jangan la amek kos yang xder market skrg. Mohon kos yg kritikal2 sket. Ok? Ok.

4. Sijil
Sijil ialah opsyen untuk korang yg tak bernasib baik sbb pemeriksa kertas spm korang kedekut markah. So korang tak dapat offer matrik or diploma, korang try la mohon sijil supaya korang dapat terus blaja. Amek sijil pon bagus sbb banyak praktikal. Contohnya kat GMI n IKm...korang akan blaja macam2 keje cthnye ada sijil automotif yang engineer automotif tak reti pon nak wat cmner.hihi.


5. SPA
Ni adalah pilihan bagi korang yang nak confirm dapat keje habis blaja. Tapi perlu diingatkan persaingan adalah tinggi...korang kene mohon on9 kat portal SPA, then tunggu surat pggil interview...then kalo lulus interview ada exam...then interview lagi...mcm2 lagi la peringkat saringan; depends pada kos yg korang mohon. Sape yg dapat ni memang sgt bertuah sbb bukan senang tau! Lagi pun dah tentu habis blaja nnt akan terus keje ngan gomen (government).


Ok la penat sudah aku membebel kat adik2 ni... Yang penting, study leklok, banyakkan buat latihan soklan SPM n then buat pilihan yang tepat. Mintak nasihat n pandangan org yg byk pengalaman k. Take care korang...bye!

P/s: Dulu takder orang pon citer cmni kat akak.huhu.



7 comments:

Encik JI said...

sni lpasn mtrik gk :)

missxidi said...

matrik mana?

Jay said...

mmg peratusan untuk dapt govermant amatlah rendah disebabkan persaingan terlalu bnyak..lebih2 lagi jawatan utk kelulusan spm..kalau ijazah or diploma pun lebih kurang sebabnya kekosongan jawatan adalah lebih rendah berbanding jwtan kosong utk spm.

HaNa Hani said...

uish...
sekrg blaja mane2 pown same susahnye kan
pentingnye usaha
^_^

missxidi said...

jai: memang rendah sbb majority sector pekerjaan kat m'sia ialah sector swasta tp tu la kdg2 tak menjamin..buatnyer tbe2 company tutup, susah nak dpt keje baru.

hani: ye...usaha tangga kejayaan!

ADAN + LINA said...

singgah sat,
terus jadi follower blog awak..


singgah singgahlah blog saya pula.

Anonymous said...

membaca seluruh blog, cukup bagus

Related Posts with Thumbnails