Jun 12, 2011

Fakta Chewing Gum


Korang penah tertelan gula2 getah tak? Ala orang kampong aku cakap chewing gum.hihi. Penah kan...kalau korang nak tau, sape2 yang penah tertelan chewing gum akan mendapat risiko sakit jantung bila berumur 50 tahun ke atas... Bahaya tu! huahuahua...

Adoi! (tetiba rasa ada orang sekel kepala aku).

Ok fine. Fakta kat atas tu sebenarnya mitos yang aku buat sendiri. kihkihkih. Maaf ye kalo betul2 buat korang sakit jantung. Im sorry! (buat gaya Amir raja lawak).

Salam weekend korang sumer...bak kata en. jay, senyum dulu baru baca k (^__^). 

Ni nak share apa yang aku baca semalam sebab masa aku kunyah2 dentyne, aku terpikir apa yang ada dlm chewing gum ni yang buat dia lekat2? 


Aku dulu tak la suka makan chewing gum sebab kadang2 aku terlupa so aku tertelan...pastu aku ada perasaan anti kat mulut orang yang asyik mengunyah jer tak henti2 mcm lem_ _ haiwan yang ada 4 perut. Opps! In fact, yang paling annoying ialah bila budak2 suka2 jer buang rata2 n pastu lekat kat tapak kasut aku. Kadang2 kat bus stop penah tak korang terpegang bawah seat ada chewing gum yang dah berkulat.yucks! Aku penah. Kuang3...

Tapi ... (ye ada tapi nya di sini) sejak aku keje kat tempat keje aku skrg yg sentiasa dibekalkan gula2 termasuk chewing gum, aku pon makan la chewing gum dengan bestnyer dengan harapan lepas makan mulut aku akan jadi segar n wangi....hihihi...(panjangnye explain).

Bagi penggemar gula2 getah @ chewing gum, jom cek tis out:

1. Mendalah yang buat chewing gum lekat2 ialah 'gum based ingredient' yang selamat untuk manusia gigit2 n kunyah2.

2. Barangsiapa yang tertelan chewing gum, jangan risau...(ok tarik nafas lega) sebab chewing gum ni akan keluar seperti bentuk asal dia masa korang buang bahan kumbahan korang. Lain maksud, ia tak la melekat kat mana2 usus hatta salur darah korang pon. (Tapi banyak kes budak2 tercekik chewing gum ni so jangan bagi budak2 makan).

3. Untuk statistic plak, lebih dari 35% chewing gum yang ada kat dunia ni adalah buatan kilang William Wrigleys!

4. Purata manusia mengunyah chewing gum ialah 30 minit setiap satu (lamanya!).

5. Bagi sape2 yang tak suka makan chewing gum, korang patut mula makan sebab kajian menunjukkan sape yang makan chewing gum ni...

a) akan mudah ingat apa yang dipelajari (mungkin bleh jadi genius),


b) dapat kurangkan stress,


c) tingkatkat focus dan alert dalam kelas / kerja / hidup,



d) kawal berat badan,



and finally....

e) dapat meningkatkan kesihatan mulut.




Lalala ~~~ menarikkan fakta2 kat atas ni. So selamat mengunyah chewing gum!

Peace!


10 comments:

Dernier Jay said...

asdfghjkl~! ingatkan betul lah akan dapat saket jantung naty. -sigh- nasib baik mitos jep. sebab jay da byk kali tertelan gum kot. buat cuak seyy~! ahahaha~

Aan MI said...

dapat kawal berat badan..sooo true..
lagi satu, bagus utk org yg nak stop smoking...heee

missxidi said...

jay t'kejut ek...hihi...kalo dah tertelan tu cpt2 minum air spya tak tercekik k!

missxidi said...

btl aan, xidi sokong 100%! hihi.

ibnubaba_04 said...

aku tiap2 ari telan chewing gum..tapi x de pe2 pon..haha

Dernier Jay said...

Hahaha~ Jay telan dlm tdur. tau2 bangun da hilang da chewing gum tu. tu la, tegar sgt mengunyah, sampai tdo pon na kunyah gak xD

missxidi said...

ibnubaba: memang la xde pape sebab esoknye dia keluar jugak.hihi.

missxidi said...

adoi jay, bahaya tu..takut t'cekik plak.huhu.

HaNa Hani said...

haha
pergh..hana dlu stop mkn chewg gum pown sebb cikgu bio kate mcm lembu je aiihh tgknyer
^_^

missxidi said...

yeke?hihi...cian hana tak dapat teruskan hobi tu.dah habis skolah bleh la makan =)

Related Posts with Thumbnails